Διαδρομή προς το χωριό Σέρβου - Slideshow          ΧΔ

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

on Δημοσίευση σχολίου

Η εγκύκλιος διαταγή του Υπενωματάρχη (1883)

Κυκλοφορούν στο  διαδύκτιο κάποιες παραλαγές της "εγκυκλίου διαταγής".
Μεταφέρουμε  δύο από αυτές με κάθε επιφύλαξη γιατί όπως φαίνεται στην πορεία του χρόνου κάποιοι θέλησαν και έκαναν - αρκετά επιτυχώς - "δημιουργική παρέμβαση".
Σημειώνεται επίσης ότι έχει γίνει παρέμβαση για τη διόρθωση της μεγάλης ανορθογραφίας του αρχικού κειμένου.....

-----------------

Η κατωτέρω εγκύκλιος διαταγή υπάρχει στη βιβλιοθήκη Δημητσάνας και έχει συνταχθεί την 3ην Δεκεμβρίου 1883, από τον τότε Αστυνόμον Α' Περιφερείας Εμμ. Λαγουδάκη, υπενωματάρχη.


<<Εγκύκλιος Διαταγή>>

Προς άπασας τας Αρχάς του Κράτους, Νομάρχας και Δημάρχους της υπ' εμέ Αστυνομικής Περιφερείας της πόλεως Δημητσάνης.

Άρθρον 1ον: Παρακαλούνται πάντες και πάσαι όπως μεθαύριον Πέμπτην, 6ην Δεκεμβρίου ε.ε., κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγίου Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρεία της συγκεντρώσεως των ξένων, οι κάτοικοι της διακαιοδοσίας μου εκτελέσωσι γενικήν καθαριότητα των δρόμων της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως.

Άρθρον 2ον: Να ενώσωσι διά στερεών αλύσεων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία, τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλλωσι την εγχωρίου αιδώ.

Άρθρον 3ον: Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων έμψυχων ζώων και κτηνών διαφόρων καταγωγών γένους και φύσεως, ή και ανθρωπογοναίων ακαταλλήλων
συμπεριφοράς εις ξένους κατά την υπερτελουμένην ενθάδε πανήγυριν.

Άρθρον 4ον: Να εμποδισθούν βία το γκάρισμα των όνων και μουλαριών, το χλιμίντρισμα των ίππων και γαλών, δηλαδή των κατσουλιών.

Άρθρον 5ον: Θα τους πεθάνω δι' άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι, οινοπώλαι, σιδηροπώλαι, λαχανοπώλαι, εστιάτορες, οπωροπώλαι, μη εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευμάτων. Να τηρήσουν άκραν κάθαρσιν, καλήν ζύγησιν, αρίστην ποιότητα και να σκευάσουν δικαιοστάσιον των ζυγαριών των, των σταθμών και των μέτρων, προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας. Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθούν κατά το άρθρον 272 της Αστυνομικής ταύτης διατάξεως και του άρθρου 272 του ποινικού Νόμου περί βλάβης ηθών και τιμής.

Άρθρον 6ον: Απαγορεύεται το πλύσιμον εν τη θαλλάση άνευ αδείας ( σ.σ. η Δημητσάνα απέχει ως γνωστόν 100 χιλιόμετρα από την θάλασσα)

Επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ' όλην την διάρκειαν της εορτής. Ωσαύτως, η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρεμβασμόν εις τους πρόποδας της θαλάσσης και παρά της θαλάσσης αμφοτέρων των γενών, προς αποφυγήν εκουσίου απαγωγής μεταξύ των.

Άρθρον 7ον : Όσοι παρ' εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θηλέων, θέλουσι, ραβδισθή ανελλιπώς εν τω κρατητηρίω.

Άρθρον 8ον : Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών, προς αποφυγήν καταπάτησιν παίδων ως και ρυτήρος ελαύνοντος πόδας των κτηνών και ως λόγου χάριν είδον άρρενα τινά, σπεύδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και κατεπάτησαν την εσθήταν του ποδός ταύτης και ας είναι άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα.
Και δια να είμεθα εντάξει, οι παραβάται θα διώκωνται βάσει του άρθρου 1072 ως Ποινικού Νόμου.

Άρθρον 9ον: Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω πλην των λεσχών, την δύσιν του ηλίου των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός των δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονυκτίου, πλην του Δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας, την πρωϊαν περί το λυκαυγές, τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των αβδηρητών κοινοτήτων. Και αυτό διότι παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή παρασημοφορία.

Άρθρον 10ον: Απαγορεύονται οι σεισμικαί δονήσεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάρις της τηρήσεως αναψυχής.

Άρθρον 11ον: Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός διά διμούτσουνης, το απότομον βήξιμον, η εκκαθάρισις ρινών ( επιτρεπομένου τούτου εν απομεμακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς, όπως λέγουσι οι παππούδες μας).

Άρθρον 12ον: Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με άτομα και περί άλλους λουτήρας ως και το τάραγμα του ύδατος δι' αερίων ( εφεδρανοπρουσιών).

Άρθρον Τελευταίον: Περί την μεσημβρίαν ψαλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθενείας ζώων, ανθρώπων, γυναικών, περονόσπορου, ποδάγρας κ.λ.π.

*************

Μιά άλλη παραλαγή της διαταγής είναι η κατωτέρω.
Αυτή έχει περισσότερα άρθρα.
Αυτό μάλλον σημαίνει ότι έχει γίνει "δημιουργική" παρέμβαση επί του αρχικού κειμένου...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΗΣ 03/12/1883

Η πιο κάτω εγκύκλιος Διαταγή έχει συνταχθεί στις 03/12/1883 από τον τότε Αστυνόμο Α' περιφερείας Εμμ. Λαγουδάκη, Υπενωματάρχη (Λοχίας).

Εγκύκλιος Διαταγή

Πρός απάσας τας Αρχάς του Κράτους, Νομάρχας και Δημάρχους της υπ' εμέ Αστυνομικής Περιφερείας και πάσης της εντεύθεν και εκείθεν περιοχής δικαιοδοσίας μου της εγχωρίου ταύτης πόλεως Δημητσάνας.

Αρθρον 1ον
Διατάσσω τους πάντας και τας πάσας, όπως μεθαύριον Πέμπτην, 6ην Δεκεμβρίου 1883 κατά την πανυγυρικήν εορτήν της πανυγύρεως του Αγίου Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρία της συγκεντρώσεως πλήθους τε κόσμου και ξένων, άπαντες οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου, ουδενός εξαιρουμένου, εκτελέσωσι πάραυτα γενικήν καθαριότητα των δρόμων τε και οδών της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως.

Αρθρον 2ον
Να ενώσωσι δια στερεών αλύσεων τους σκύλους και τους κύνας και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλωσι την εγχώριον αιδώ.

Αρθρον 3ον
Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων εμψύχων ζώων και κτηνών διαφόρων καταγωγών, γένους και φύσεως ή και ανθρωπογυναίων ακαταλλήλου συμπεριφοράς εις ξένους κατά την υπερτελουμένην πανυγυρικήν πανύγυριν.

Αρθρο 4ον
Να εμποδιστούν βία το γκάρισμα των όνων και μουλαριών ως και των φοράδων και το χλιμίντρισμα των ίππων και των γαλών, δηλαδή των κατσουλιών.

Αρθρον 5ον
Θα τους πεθάνω όλους δι' άρθρων.
Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, ωοπώλαι, φαρμακοπώλαι, οινοπώλαι, κρασοπώλαι, σιδηροπώλαι, λαχανοπώλαι, οπωροπώλαι, εστιάτορες, μη εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευομένων.
Να τηρήσωσι άκραν κάθαρσιν, καλήν ζύγισην, αρίστην ποιότητα και να σκευάσωσι δικαιοστάσιον των ζυγαριών των, των μέτρων και σταθμών πρός τα συμφέροντα της Υπηρεσίας.
Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθώσι κατά το αρθρον 272 της Αστυνομικής ταύτης διατάξεως και του άρθρου 272 του Ποινικού Νόμου περί βλάβης ηθών και τιμής.

Αρθρον 6ον
Απαγορεύται το πλύσιμο εν ταις βρύσαις και σκάφαις ανευ αδείας δικής μου, επιτρεπομένου μόνον "περί λύχνων αφάς".
Απαγορεύται επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων, καθώς και των αρρένων και θηλέων, εις τους θερμούς λουτήρας καθ' όλην την διάρκειαν εορτής, ίνα μη ταραχθώσι τα λιμνάζοντα ύδατα των ηθών της εγχωρίου ταύτης κωμοππόλεως.
Ωσταύτως απαγορεύεται η διανυκτέρευσις και μετάβασις προς ρεμβασμόν εις τους πρόποδας των ορέων αμφοτέρων των γενών πρός αποφυγήν εκουσίου απαγωγής αναμεταξύ των και αποφυγήν διασαλεύσεως της τάξεως της εγχωρίου κωμοπόλεως.

Αρθρον 7ον
Απαγορεύεται η δευτεροδιάβασις εις τας οδούς της πόλεως, τούτου θεωρουμένου ως υπόπτου γυναικοδουλειάς ή τινός παρεμφερούς πονηρού σκοπού. επίσης απαγορεύεται το κρυφοκοίταγμα εντός και εκτός παραθύρων επί τα αυτά και έτερα μέρη, ίνα μη παραβιασθώσι τα ήθη και έθιμα.

Αρθρον 8ον
Οσοι παρ' εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θηλέων, θέλουσι ραβδισθεί δια ράβδου ανελλιπώς εν τω κρατητηρίω.

Αρθρον 9ον
Απαγορεύται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών προς αποφυγήν καταπατήσεως παίδων, ως και ρυτήρος ελαύνοντος πόδας των κτηνών, και ως λόγου χάριν είδον άρρενα τινά σπεύδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός, ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και κατεπάτησαν την αίσθητα του ποδός ταύτης, και ας είναι, άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα.
Και δια να είμεθα εντάξει, οι παραβάται θα διώκονται βάσει του άρθρου 1072 ως Ποινικού Νόμου.

Αρθρον 10ον
Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω, πλήν λεσχών, την δύσιν του ηλίου, των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός, των δε θεαμάτων την 12ην μετεμεσονυκτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας, την πρωίαν περί το λυκαυγές, τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των αβδηρήτων Κοινοτήτων. Και τούτο διότι θα παρίσταται ο υποφαινόμενος, εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.

Αρθρον 11ον
Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις (εξαερισμοί ανθρώπων τε και ζώων) πρός αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάρις της τηρήσεως αναψυχής.

Αρθρον 12ον
Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια διμούτσουνης, το απότομον βήξιμον, η εκκαθάρισις των ρινών δια χειρών και δακτύλων, επιτρεπομένου τούτου εν απομακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς, όπως λέγανε οι παππούδες μας.

Αρθρον 13ον
Απαγορεύεται το συνομιλείν ενυτό του λουτήρος με άτομα εις άλλους λουτήρες ως και το τάραγμα του ύδατος δι' αερίων, αφεδρανοκρουσιών και οι μπουρμπουλήθρες.

Αρθρον 14ον
Απαγορεύεται οι μοιχεία τουτέστιν μη εποτρεπομένης εις απάσαν την περιοχήν και διακιολογίας δεν θα δεχθώ από ουδένα. Οι άνδρες να καθίσωσι εις τα ωά των, να μην κάνουν εξυπνάδες, αι δε γυναίκες και οι σιγανοπαπαδιές να μαζέψουν φρόνιμα την ουρά των, να μην φαίνεται και να μην πονηρεύουν τα άμματα του κόσμου. Οι μοσχοί και οι μοσχαλίδες όπως λέγονται θα τιμωριθώσι αυστηρά υπ' εμού προς παραδειγματισμόν.

Αρθρον 15ον
Απαγορεύεται το ουρείν εν δημοσίοις χώροις, και γενικώς εν τη εγχωρίω κωμοπόλει επιτρεπομένου μόνον εν αποστάσει 1000 μ. έξωθεν της πόλεως, περί λύχνων αφάς, εντός κρυφών σημείων και ουχί εντός ποταμών και πηγών πρός αποφυγήν μολύνσεων των υδάτων. Θα επιβλέψω προσωπικώς και θα επιβάλω αυστηράς ποινάς εις τους παραβάτας δια να μάθωσι επι τέλους που πρέπει να "ουρείν" και που να "κατουρείν" και ουχί εκεί και ως έτυχεν δήθεν λόγου ανάγκης. Εν ουδεμία περιπτώσει δικαιολογείται έκτακτος ανάγκη. Ο καθείς ας κάνει το κουμάντο του, να προβλέπει το ουρείν εγκαίρως, δια να μην μετανοήσει μεταγενεστέρως.

Αρθρον 16ον έσχατον και τελευταίον
Περί μεσημβρίας ψαλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθενείας ζώων, ανθρώπων, γυναικών, περονοσπόρου, κλαμπάτσας, ποδάγρας, φυλλοξέρας κ.λ.π.
Η εκτέλεσις της παρούσης ανατίθεται εις τα υπ' εμέ όργανα.

Εν Δημητσάνη την 3ην Δεκεμβρίου 1883

Ο Αστυνομικός Διοικητής

ΕΜΜ. ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ

Υπενωμοτάρχης
 
--------------------------
Share/Bookmark

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αρτοζήνος το μυθικό βουνό




Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία