Διαδρομή προς το χωριό Σέρβου - Slideshow          ΧΔ

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

on Δημοσίευση σχολίου

Δημοτικά Παραδοσιακά - Τρείς αντριωμένοι εβούλησαν


Share/Bookmark
on Δημοσίευση σχολίου

Δημοτικά Παραδοσιακά - Παπαδοπούλα θέριζε


Share/Bookmark

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

on Δημοσίευση σχολίου

Λύκαιο όρος - Ιερή Κορυφή της Αρκαδίας


Share/Bookmark
on Δημοσίευση σχολίου

Αρχαιολογικοί τόποι - Λυκόσουρα

Η Λυκόσουρα ήταν αρχαία αρκαδική πόλη.

Θεωρούταν η ιερότερη και παλιότερη πόλη της Αρκαδίας, μάλιστα όπως αναφέρει ο Παυσανίας ήταν η πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος, παλιότερη όλων των πόλεων σε γη και νησιά, δηλαδή η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στον πλανήτη.

O αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο όρος Λύκαιο 12 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Έχουν βρεθεί το αρχαίο τείχος, το ιερό της Δέσποινας, λείψανα λουτρών και πολλών κτιρίων.



Share/Bookmark

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

on Δημοσίευση σχολίου

Το φαράγγι της Γκούρας


Share/Bookmark
on Δημοσίευση σχολίου

Το σπάρτο στην Αρκαδία

Αναδημοσίευση

Πηγή: Blog Μαρίνας Διαμαντοπούλου

http://m-diamantopoulou.blogspot.com/2010/05/blog-post_27.html

Σπάρτα ανθισμένα
Όποιος είναι τυχερός και κάνει ένα ταξίδι αυτή την εποχή στην ορεινή Αρκαδία  θα νοιώσει την Άνοιξη σ’ όλο της το μεγαλείο. Η φύση θα τον αποζημιώσει δεόντως. Δεν χορταίνει το μάτι του επισκέπτη όταν θαυμάζει το γλυκό και λαμπερό κίτρινο του ανθισμένου σπάρτου που στολίζει τις πλαγιές των βουνών και τις άκρες των επαρχιακών δρόμων. Κατευθυνόμενος ο ταξιδιώτης προς τα χωριά της ορεινής Ηραίας Αρκαδίας  μπαίνει στο σκηνικό του ανθισμένου σπάρτου από το χωριό Καρκαλού και συνεχίζει στρίβοντας αριστερά για τη Δημητσάνα και στο «γεφύρι του Σαρά»(Λούσιος ποταμός) στρίβοντας δεξιά για το χωριό Σέρβου. Όσο ανεβαίνει ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο που είναι ανηφορικός, τόσο βυθίζεται στην απόλαυση. Όταν φτάσει στις παρυφές του Αρτοζήνου και κοιτάξει ολόγυρα διαπιστώνει ότι το ανθισμένο σπάρτο είναι ο βασιλιάς  της περιοχής. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να σταματήσει το αυτοκίνητο του, να περπατήσει λίγο και να θαυμάσει κάθε πλαγιά και κάθε ραχούλα μέχρι απέναντι στα Λαγκάδια.Η μυρωδιά του διάχυτη παντού. Το αποκορύφωμα της ομορφιάς  βρίσκεται κοντά στα χωριά Σέρβου και  Λυκούρεση όπου το κατακίτρινο λουλούδι του σπάρτου ενώνεται με το λευκό λουλούδι των ακακιών σε μια υπέροχη εικόνα της φύσης που μαγεύει τον επισκέπτη.

Share/Bookmark

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

on Δημοσίευση σχολίου

Ιθάκη

 (Ποίημα του Κ. Καβάφη)
Απαγγελία: Ελλη Λαμπέτη



Share/Bookmark

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

on 1 Σχόλιο

Η Αντρονίκη (παραδοσιακό τραγούδι)


 

Εμάθατε τι γίνει σε μέρη ελληνικά, ντύθηκε η Αντρονίκη ρούχα ευρωπαϊκά. Φορεί τα παντελόνια και πάει στον καφενέ, του καφετζή προστάζει καφέ και (ν)αργιλέ. Τραβά και ‘να τραπέζι και ένα μάτσο χαρτιά, κι αρχίνησε να παίζει μ’ έναν παλικαρά. Δυο φίλοι τ’ αδερφού της την (ε)γνωρίσανε, πηγαίνουν στο Βαγγέλη του το μηνύσανε. Τ’ άκουσε ο Βαγγέλης πολύ (ε)θύμωσε, επήγε από το σπίτι καλά αρματώθηκε. Πιάνει ευθύς την στράτα και πάει στον καφενέ, βρίσκει την Αντρονίκη φουμάρει (ν)αργιλέ. Κρίμα σου Αντρονίκη την τέχνη που ‘πιασες, όλη τη γενεά μας εσύ (ε)ντρόπιασες. Άφησ’ με βρε Βαγγέλη να παίξω τα χαρτιά, μ’ αυτό το παλικάρι αφού με αγαπά. Τραβάει το πιστόλι την πυροβόλησε, απ’ το δεξί βυζί της η σφαίρα πέρασε. Σέρνει και το μαχαίρι από τη θήκη του, την έσφαξε αμέσως την Αντρονίκη του. Την ώρα που την ‘βγαζαν από το σπίτι της, όλοι τους (ε)θρηνούσαν τα μαύρα φρύδια της. Και σαν την (ε)περνούσαν από τα μαγαζιά, όλοι τους (ε)θρηνούσαν την τόση ομορφιά. Και σαν την (ε)περνούσαν από τον καφενέ, έσπασαν τα φλιτζάνια που ‘πιναν τον καφέ. Κι όταν την κατεβάζαν’ μέσα στο μνήμα της, δυο φίλοι τ’ αδερφού της είχαν το κρίμα της.




Share/Bookmark

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

on Δημοσίευση σχολίου

IF

(του Ράντυαρντ Κίπλινγκ)

If...


If you can keep your head when all about you

Are losing theirs and blaming it on you;

If you can trust yourself when all men doubt you,

But make allowance for their doubting too;

If you can wait and not be tired by waiting,

Or, being lied about, don’t deal in lies,

Or, being hated, don’t give way to hating,

And yet don’t look too good, nor talk too wise;

Share/Bookmark

Αρτοζήνος το μυθικό βουνό




Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία