Διαδρομή προς το χωριό Σέρβου - Slideshow          ΧΔ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

on 3 Σχόλια

Ιστοσελίδα του χωριού (servou.gr) - Για την τάξη και ουχί για την πράξη

Εχουμε την πληροφορία ότι η ιστοσελίδα του Χωριού servou.gr διευθύνεται από μια "επιτροπή Διαχείρισης της Ιστοσελίδας" που έχει οριστεί με σχετική απόφαση το Δ.Σ του Συνδέσμου...
Με άλλη απόφαση του Δ.Σ έχει οριστεί και η διαδικασία σύμφωνα με την οποία για να αναρτηθεί/δημοσιευτεί κάποιο άρθρο στην ιστοσελίδα, θα πρέπει να τίθεται υπόψη της επιτροπής και αν δεν υπάρξει αντίρρηση από κάποιο μέλος το άρθρο δημοσιεύεται.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να εφαρμόζεται για όλα τα άρθρα που αναρτώνται, εκτός εκείνων που αφορούν ειδήσεις για θανάτους πατριωτών, εφόσον δεν ξεφεύγουν από την τυποποιημένη μορφή, που έχει πλέον καθιερωθεί.
Αν υπάρξει διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής Διαχείρισης της ιστοσελίδας το άρθρο δεν αναρτάται και τίθεται υπόψη του Δ.Σ για να ληφθεί σχετική απόφαση.

Aυτοί είναι οι κανόνες που έχουν οριστεί, όσον αφορά τη διαδικασία της έγκρισης και της ανάρτησης των άρθρων.

Γιατί κάποιος από τους Διαχειριστές της ιστοσελίδας (που είναι και μέλος της επιτροπής Διαχείρισης της ιστοσελίδας)  δεν εφαρμόζει αυτή την απόφαση ?

Μήπως δεν ξέρει ποιά είναι η σύνθεση της επιτροπής Διαχείρισης της ιστοσελίδας ?

 
Είναι ένα θέμα ήθους και τάξεως που θα πρέπει να το εξετάσει το Δ.Σ του Συνδέσμου...  για τα καθ' αυτό !

Είμαστε στη διάθεση του Δ.Σ του Συνδέσμου για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις...




Share/Bookmark

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

on 1 Σχόλιο

Της Αρτας το γιοφύρι - Δημοτικό

Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες
γιοφύρι εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι.
Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.
Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μαθητάδες:
"Αλοίμονο στούς κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,
ολημερίς να χτίζουμε το βράδυ να γκρεμιέται."
Πουλάκι εδιάβη κι έκατσε αντίκρυ στό ποτάμι,
δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σαν χηλιδόνι,
παρά εκελάηδε κι έλεγε ανθρωπινή λαλίτσα:
"Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει,
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,
που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα."

Share/Bookmark

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

on 1 Σχόλιο

Μάστορες της πέτρας

Αναδημοσίευση
Πηγή: http://www.ntua.gr/MIRC/db/epirus_db/ARXITEKTONIKH/Mastores.htm

Ηπειρώτες Μάστοροι

Το σύνολο της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φτιάχτηκε από τους λαϊκούς, ανώνυμους αρχιτέκτονες. Αυτοί οι παραδοσιακοί τεχνίτες, οργανωμένοι σε ομάδες, ταξίδευαν από περιοχή σε περιοχή και έχτιζαν τα κτίρια, τις γέφυρες, τις βρύσες, τους μύλους και κάθε άλλη κατασκευή των παραδοσιακών οικισμών. Το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι δημιουργούσαν, σε όλο τον ελληνικό χώρο, εξηγεί, εν μέρει, τα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία εμφανίζονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική διαφορετικών περιοχών.

Η Ήπειρος είναι κοιτίδα των μαστόρων, οι οποίοι προέρχονται από τρεις περιοχές: τα χωριά της Κόνιτσας, τα Τζουμέρκα και τους Χουλιαράδες. Τα παλιότερα μαστοροχώρια είναι η Πυρσόγιαννη και η Βούρμπιανη (Κόνιτσα). Δεν είναι τυχαίο ότι πατρίδα των μαστόρων αποτελούν τα πιο ορεινά και βραχώδη χωριά, τα οποία δεν έχουν εδάφη κατάλληλα για καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να στρέφονται στην οικοδομική, κυρίως τέχνη (αλλά και τη ζωγραφική και την ξυλογλυπτική), προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα και να επιβιώσουν. Αντίθετα, χωριά όπως τα βλαχοχώρια - η Κλεισούρα, η Σαμαρίνα, το Νυμφαίο, το Μέτσοβο, κ.α. χτισμένα κοντά σε κατάλληλα επιλεγμένα βοσκοτόπια (για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας) δεν έδωσαν μαστόρους - η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας εξασφάλιζε την επιβίωση και επομένως δεν γεννούσε την ανάγκη για την ανάπτυξη της οικοδομικής τέχνης.

Share/Bookmark

Αρτοζήνος το μυθικό βουνό




Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία